تشخیص فقر آهن با آزمایش RDW
- 153
- 0
- شنبه 21 خرداد 1401
RDW در آزمایش خون بیانگر تفاوت میان کوچکترین و بزرگترین گلبول قرمز است. هرگونه تغییر در میزان ابعاد گلبولهای قرمز و تفاوت فاحش بین دو سایز متفاوت از این سلولهای خونی، بیانگر مشکلات متعدد خون از جمله کم خونی یا آنمی است. از این رو، این آزمایش در تشخیص اختلالات مهمی از جمله مشکلات قلبی و عروقی، دیابت، سرطان، بیماریهای کبدی و مواردی از این قبیل، بسیار تاثیرگذار است. در ادامه، موارد مهم در ارتباط با کم خونی و آزمایش RDW بیان شده است.
RDW خون چیست؟
برای پاسخ به سوال" RDW خون چیست؟" میتوان گفت، معیاری برای تشخیص بیماریهای مرتبط با خون از جمله آنمی یا کم خونی است. بر اساس این معیار، سطح گلبولهای اندازه گیری میشود و تفاوت اندازه بین کوچکتری و بزرگترین گلبول قرمز در خون، به عنوان پارامتر RDW معرفی میشود. از این پارامتر در تشخیص اختلالات خون مانند کم خونی و تالاسمی، بیماریهای کبدی، بیماریهای قلبی و عروقی و بعضی از سرطانها از جمله سرطان خون استفاده میشود.
فقر آهن چطور با آزمایش RDW مشخص میشود؟
کمبود آهن در خون، باعث بروز بیماری به نام آنمی فقر آهن میشود. این بیماری، بر روی اندازه گلبولهای قرمز تاثیر مستقیمی دارد و با اختلال در روند رشد طبیعی این سلولهای خونی، اندازههای غیر معمولی را از آنها ایجاد خواهد کرد و میزان پارامتر RDW در خون را به طور خاصی افزایش میدهد. آنمی فقر آهن، علاوه بر افزایش RDW باعث کاهش میزان هموگلوبین و سطح MCV (حجم متوسط هموگلوبین) نیز خواهد شد. پس اگر آزمایش خون دادهاید، به این موارد نیز توجه کنید.
میزان نرمال RDW در آزمایش خون چقدر است؟
سطح نرمال یا طبیعی RDW در خون، بر اساس جنسیت فرد متفاوت و به شرح زیر است:
در مردان بالغ: بین ۸/۱۱ تا ۵/۱۴ درصد
در زنان بالغ: بین ۲/۱۲ تا ۱/۱۶ درصد
تغییر میزان RDW در آزمایش خون و تفاوت آن با این مقادیر، بیانگر وجود اختلال در سطح خون یا یکی از ارگانهای بدن است و باید علت آن توسط پزشک شناخته و درمانهای لازم برای بازگشت مقدار این پارامتر به حد نرمال انجام شود.
علائم بالا بودن RDW در آزمایش خون چیست؟
بالا بودن میزان RDW در آزمایش خون فرد، میتواند ناشی از اختلالات و بیماریهای مختلفی باشد که هر یک از آنها، علائم خاص خود را دارند. از آنجایی که یکی از اصلی ترین علتهای افزایش این پارامتر در آزمایش خون، آنمی فقر آهن است، لذا در صورت بروز هر یک از علائم این بیماری از جمله:
- تپش قلب
- سرگیجه
- درد در ناحیه قفسه سینه
- تورم دست و پا
- مشکلات تنفسی در هنگام راه رفتن، صحبت کردن یا بالارفتن از پله ها
- تنگی نفس حتی در هنگام استراحت
- رنگ پریدگی صورت، پوست بدن، ناخنها، لبها و داخل دهان
- خستگی شدید
لازم است تا در اسرع وقت برای انجام این آزمایش و سایر بررسیهای مورد نیاز برای ریشه یابی علت بروز این علائم، به پزشک مراجعه کنید.
آیا پایین بودن RDW نشانه بیماری است؟
پارامتر RDW، زمانی بیانگر وجود اختلال در خون یا هر یک از اعضای بدن است که، میزان آن از سطح نرمال بالاتر باشد یا به عبارت دیگر، بین سایز گلبولهای قرمز، تفاوت زیادی وجود داشته باشد. در حالت برعکس و در زمانی که میزان این پارامتر پایین باشد، به این معنی است که مشکلی در این دسته از سلولهای خونی وجود ندارد و فرد از لحاظ وجود اختلالات خونی، سالم است. البته بهتر است برای اطمینان از عدم وجود مشکلات خونی یا سایر شرایطی که باعث کاهش این فاکتور در خون میشوند، به پزشک معالج خون مراجعه کنید و تفسیر نتایج این آزمایش را به وی بسپارید.
علائمی که نشان میدهد سطح RDW در آزمایش خون پایین است؟
پایین بودن میزان RDW در آزمایش خون فرد، به این معنی است که اندازه گلبولهای قرمز در خون فرد، تقریبا با یکدیگر برابر هستند و تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد. این حالت، معمولا باعث بروز بیماری در فرد نمیشود و علائم خاصی نیز ندارد، اما از آنجایی که در بعضی از حالتها، مقدار این فاکتور به طور هماهنگ با سایر فاکتورهای خونی مانند هموگلوبین و سطح MCV (حجم متوسط هموگلوبین) تغییر میکند، لذا بهتر است در صورت پایین بودن این فاکتور در خون، برای بررسی بیشتر، به پزشک مراجعه نمایید.
هومکا و انجام آزمایش RDW در منزل
فاکتور RDW، یکی از مهمترین پارامترها در آزمایش خون روتین است که به پزشکان در تشخیص طیف وسیعی از بیماریها شامل کم خونی، فقر آهن (آنمی فقر آهن)، تالاسمی، آنمی سلولهای داسی شکل، خونریزی شدید در اثر بروز جراحات شدید، جراحی، قاعدگی شدید، خونریزیهای گوارشی، بیماریهای درگیر کننده مغز استخوان مانند آپلازی، آنمی آپلاستیک، لوسمی یا سرطان خون، ایدز، کولیت معده، لوپوس، آرتریت روماتوئید و ...کمک میکند.
مجموعه هومکا با در اختیار داشتن پرسنل متخصص و مجرب، انواع خدمات آزمایشگاهی و درمانی از جمله آزمایش RDW را در منزل یا محل کار شما و در شهرهای تهران، کرج، مشهد، شیراز، اصفهان، رشت، اهواز و تبریز انجام میدهد.
هزینه آزمایش RDW، همانند سایر خدمات درمانی و آزمایشگاهی مجموعه هومکا، تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی است. از این رو، میتوانید بدون نگرانی از هزینه این آزمایش یا سایر آزمایشهای تجویز شده توسط پزشک معالج، از خدمات مجموعه هومکا استفاده کنید. برای ثبت سفارش و درخواست انجام آزمایش توسط هومکا، میتوانید از طریق تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱، یا مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، درخواست خود را ثبت کنید تا در کوتاهترین زمان، آزمایش در منزل شما انجام شود.
ديدگاه های ارسال شده است